fbpx

Spise for to?

Gravid - spise for to

I det heftet jeg fikk på første svangerskapskontroll, stod det at man gikk opp 0 gram fra 0-11 uke. Jeg har til dags dato ikke møtt noen som ikke har gått opp i vekt i den perioden!

Hvor mye bør du gå opp?
Hvor mye bør du gå opp, kommer blant annet an på utgangspunktet. Er du god og lubben trenger du kanskje ikke gå opp noe i det hele tatt, men dersom du er undervektig, er det fint hvis du går opp en del. Ikke vei deg til stadighet, det holder å gjøre det på kontrollene.

I begynnelsen trenger du ikke noe særlig mer kalorier, men konsentrer deg heller om å velge næringsrik mat av god kvalitet. Det er ikke lett å vite hva som er den sunneste maten. For det første: Ingen mat er direkte usunn, men en del mat inneholder mye kalorier og lite vitaminer og mineraler. Pølselunsj på bensinstasjonen er ikke det beste alternativet!

Det er lurt å velge mat som er proppfull av alt det du og babyen trenger. Det du spiser, spiser også barnet! Ikke bokstavelig talt, selvsagt, men næringsstoffene transporteres rundt i blodet og babyen får mat via ditt blod, så regnestykket er vel ikke så komplisert?

Det er viktig å holde blodsukkeret stabilt. Man får lettere lavt blodsukker når man er gravid. Tretthet, svimmelhet, kvalme, hodepine og nedsatt konsentrasjon er typiske symptomer på lavt blodsukker. Du kan også føle deg deppa og nedstemt eller til og med aggressiv.

For å holde blodsukkeret på et harmonisk nivå må du spise noe ca. hver tredje time. Det vil gi deg et mer stabilt humør (viktig i disse hormondager!), øker sjansen for at du spiser sunt, holder forbrenningen oppe og gir deg overskuddet du trenger til å takle svangerskapet i tillegg til alt det andre i livet ditt som jobb, forhold, andre barn, etc.

Du tyr lettere til potetgull, sjokolade og slikt når det går for lang tid mellom måltidene. Du må aldri trimme uten at du har spist. Det er ikke meningen at du skal spise noe tungt, men å spise et lett måltid halvannen time før trimmen er bra. Har du ikke gjort det, bør du spise en såkalt proteinbar som du får kjøpt på treningssentre, eller drikke en sportsdrikk med energi.

Gode matvarer – fyll opp skap og fryser

Asparges – helst grønn
Bananer
Brekkbønner
Brokkoli
Brød
Bær
Bønner i alle fasonger og farger (hermetiske eller tørkede)
Cottage cheese
Egg
Epler
Friske krydderurter – kan fryses i plastposer
Frosne grønnsaksblandinger
Gulrøtter
Havregryn – lettkokte
Hermetisk frukt – helst i usukret juice
Juice – NB: Syrlig fpr tennene – kun til måltidene
Kjøtt – gjerne vilt
Kylling (ta av skinnet)
Kål
Linfrø (til grøt/brød/vafler osv.)
Mandler
Melk – skummet
Olivenolje
Paprika i alle farger
Peanøttsmør (NB: Sjekk om du er allergisk)
Poteter
Purre
Ris – gjerne naturris
Rosenkål
Sardiner i tomatsaus eller olivenolje
Spinat (fåes frossen i fine poser som kan åpnes og lukkes igjen)
Svisker og annen tørket frukt
Søtpoteteter
Tomater
Valnøtter