Gratinert løksuppe – en klassiker!

Ruskevær er suppevær! Gratinert løksuppe smaker vidunderlig, er enkelt å lage og gir den gode varmen i kroppen. Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du fryse ned til siden. Sett på litt Edith Piaf-musikk, så er det som du er i Paris!

 Du trenger (til fire)

4 store løk 

50 g smør

1 ss olivenolje

1 liter vann 

(2,5 dl tørr hvitvin)

2 – 3 terninger grønnsaksbuljong

1 ss hvetemel

Tørr baguette i skiver (eller fersk som du rister)

100 g revet ost 

Salt

Pepper

Skrell løken og skjær i tynne skiver (hele rundinger)

  • Alltid lurt å legge et stykke fuktig kjøkkenpapir under fjølen så den ikke sklir. 

Sett på en kasserolle og varme opp buljongen 

Smelt smøret i en gryte og stek løkene i 3-5 minutter på middels varme. Den skal ikke bli brun, bare gyllen. Det gjør ikke noe om noe av løken blir littegranne brun, jeg synes det gir god smak til suppen.

Strø over hvetemel, rør rundt, slik at det fordeler seg jevnt i blandingen i et minutt. Må ikke bli brunt, så svak varme. Om du vil ha hvitvin i , hell den over mens du fortsetter å røre.

Salte, kvern over svart pepper og den oppkokte buljongen. Jeg liker litt godt med pepper for å balanser sødmen i løken, men pepperen skal ikke dominere.

Fordel suppen i 4 individuelle ildfaste suppeboller.

Legg over tørre baguetteskiver, strø over revet ost med litt smak, f eks Jarlsberg. I Frankrike bruker de som oftest Gruyère, noen bruker Comté.

Grilles i ovnen til osten bobler.

Gjør klar underasjett med fuktig kjøkkenpapir slik at skålene ikke sklir. Forsiktig når du tar ut av ovnen – dette er varmt!

Løksuppe-selfie – rykende varm, fantastisk god!

Dette er bare så godt!
Du kjenner at det er bra både for kropp og sjel!

Om du skal ha et komplett måltid, anbefales en salat etterpå, gjerne med noen nøtter og litt tørket frukt i. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.