fbpx

Tag Archives: grønnsaksrett

Kjempegod, sunn, billig, lett å lage: løksuppe er topp!

Ruskevær er suppevær sies det. Jeg mener alt slags vær er suppevær! Gratinert løksuppe smaker vidunderlig, er enkelt å lage og gir den gode varmen i kroppen. Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du fryse ned til siden. Sett på litt Edith Piaf-musikk, så er det som du er i Paris! Suppen passer til alle anledninger, både som selvstendig rett, eller som forrett.

Du trenger (til ca fire)

  • 4 store løk 
  • 50 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liter vann 
  • (eventuelt om du har: 2,5 dl tørr hvitvin)
  • 2 – 3 terninger grønnsaksbuljong
  • 1 ss hvetemel
  • Tørr baguette i skiver (eller fersk som du rister)
  • 100 g revet ost 
  • Salt
  • Pepper
  • Skrell løken og skjær i tynne skiver (hele rundinger)
  • Alltid lurt å legge et stykke fuktig kjøkkenpapir under fjølen så den ikke sklir. 

 

Sett på en kasserolle og varme opp buljongen i vannet

Smelt smøret i en annen gryte og stek løkene i 3-5 minutter på middels varme. Den skal ikke bli brun, bare gyllen. Det gjør ikke noe om noe av løken blir littegranne brun, jeg synes det gir god smak til suppen.  

Strø over hvetemel, rør rundt, slik at det fordeler seg jevnt i blandingen i et minutt. Må ikke bli brunt, så svak varme. Om du vil ha hvitvin i, hell den over mens du fortsetter å røre.  

Salte, kvern over svart pepper og den oppkokte buljongen. Jeg liker litt godt med pepper for å balanser sødmen i løken, men pepperen skal ikke dominere.  

Fordel suppen i 4 individuelle ildfaste suppeboller.  

Legg over tørre baguetteskiver, strø over revet ost med litt smak, f eks Jarlsberg. I Frankrike bruker de som oftest Gruyère, noen bruker Comté.  

Grilles i ovnen til osten bobler.  

Gjør klar underasjett med fuktig kjøkkenpapir på slik at skålene ikke sklir. Forsiktig når du tar ut av ovnen – dette er varmt og skal serveres slik – rykende varm!
Om du ikke har ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og begynt å boble, og legge på toppen av hver suppetallerken.

Løksuppe – rykende varm, fantastisk god!
Løksuppe – rykende varm, fantastisk god!

 

Dette er bare godt, luner og metter. Om du skal ha et komplett måltid, anbefales en salat etterpå, gjerne med noen nøtter og litt tørket frukt i og/eller en frisk dessert, f eks romtemperert fruktsalat med litt nøtter eller vaniljesaus på toppen.

Løk er super-duper sunt (noe av det sunneste du kan spise, faktisk).

Alle typer løk inneholder en viktig type antioksidanter som kan bidra til å redusere risikoen for sykdom og betennelser i kroppen, er med på å styrke kroppens forsvar mot skadevirkningene fra stress, sollys, forurensning og infeksjoner. Løk har lavt kaloriinnhold og gir deg masse kostfiber som bidrar å regulere tarmen og metter godt.



Del gjerne oppskriften:

Aubergine så god at imamen besvimte!

Auberginer er noe av det beste jeg vet. Det er ikke så greit å steke den, for den fungerer som en svamp, og du bruker omtrent en hel flaske olje for at den ikke skal klebe seg fast til pannen. Nettopp derfor er denne tilberedningsmetoden så smart. Vet å brasere i en basis av tomatjuice eller kraft får du masse smak uten å bruke så mye olje.

Imam Bayeldi er en tyrkisk klassiker. Vanligvis lages den med kjøttdeig, og auberginen fylles .Dette er en vri uten kjøtt og auberginen får kose seg lenge i en kjempegod saus til den blir helt mør og har sugd opp masse saus.
Det sies at man i Tyrkia har så mange forskjellige  måter å tilberede auberginer på at man kan spise en ny rett hver dag i sitt liv.

Imam Bayeldi betyr «imamen besvimte».
Det finnes mange historier om hvor navnet kommer fra. Jeg har alltid trodd at imamen bevsimte av lykke over en så god rett, men ifølge en annen historie skal det ha vært av forskrekkelse. En imam ha giftet seg med datteren til en rik olivenoljeprodusent. De første 12 dagene laget hans nye hustru aubergin fylt med tomat og løk, med olivenolje av aller beste kvalitet. Men på den trettende dagen skal imamen ha fått servert aubergin uten olivenolje, og han skal da ha besvimt av sjokket.

Skjær opp 3 middels store auberginer i ganske tykke skiver (ca 2,5 cm)
Legg dem i et dørslag og strø salg på begge sider. La stå i en halv time. Du vil se vannet piple frem. Ved å få ut vannet får du også ut den litt «rå» smaken som kan sitte i. Det blir også plass til mer saus i auberginekjøttet.
Skyll av og la tørke godt i kjøkkenpapir.

Saltet får auberginen til å svette- da suger den opp destod mer saus etterpå. mmm


Mens auberginene «svetter», koker du opp:

2 ss olivenolje
saften fra en sitron
½ liter tomatjuice
2-3 fedd knust hvitløk
1 ts sukker
1 ss fersk, hakket peppermynte (eller 1 ts tørket)
Nykvernet pepper

  • Legg auberginestykkene i gryten (du trenger en ganske bred gryte)
  • La det purre under lokk 30-40 minutter (mer hvis ikke stykkene er helt gjennomkokte) på middels varme (det skal småkoke).
  • Vri litt på gryten innimellom slik at ikke stykkene koker fast i bunnen.
  • Ta av lokket de siste 5-10 minuttene slik at sausen tykner.

Så skal vi ha:
1 løk i skiver, lettstekt i olivenolje
finhakket tomater uten kjerne
Noen ss ristede  pinjekjerner (legg i stekepannen i 1-2 minutter – beveg på dem så de ikke brenner)
Masse hakket frisk persille

Dette blandes godt og legges oppå auberginene rett før servering.

Dette er «slow food» laget med kjærlighet og fotografert med telefonen på kjøkkenbenken hjemme hos meg. Kan spises varm, lun eller kald, den varmer hjertet uansett. Godt med baguette til slik at du kan sveipe opp saus. Anbefaler en litt mektig dessert om dette er eneste rett, for eksempel pannekaker.