fbpx

Tag Archives: sunn

Kjempegod, sunn, billig, lett å lage: løksuppe er topp!

Ruskevær er suppevær sies det. Jeg mener alt slags vær er suppevær! Gratinert løksuppe smaker vidunderlig, er enkelt å lage og gir den gode varmen i kroppen. Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du fryse ned til siden. Sett på litt Edith Piaf-musikk, så er det som du er i Paris! Suppen passer til alle anledninger, både som selvstendig rett, eller som forrett.

Du trenger (til ca fire)

  • 4 store løk 
  • 50 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liter vann 
  • (eventuelt om du har: 2,5 dl tørr hvitvin)
  • 2 – 3 terninger grønnsaksbuljong
  • 1 ss hvetemel
  • Tørr baguette i skiver (eller fersk som du rister)
  • 100 g revet ost 
  • Salt
  • Pepper
  • Skrell løken og skjær i tynne skiver (hele rundinger)
  • Alltid lurt å legge et stykke fuktig kjøkkenpapir under fjølen så den ikke sklir. 

 

Sett på en kasserolle og varme opp buljongen i vannet

Smelt smøret i en annen gryte og stek løkene i 3-5 minutter på middels varme. Den skal ikke bli brun, bare gyllen. Det gjør ikke noe om noe av løken blir littegranne brun, jeg synes det gir god smak til suppen.  

Strø over hvetemel, rør rundt, slik at det fordeler seg jevnt i blandingen i et minutt. Må ikke bli brunt, så svak varme. Om du vil ha hvitvin i, hell den over mens du fortsetter å røre.  

Salte, kvern over svart pepper og den oppkokte buljongen. Jeg liker litt godt med pepper for å balanser sødmen i løken, men pepperen skal ikke dominere.  

Fordel suppen i 4 individuelle ildfaste suppeboller.  

Legg over tørre baguetteskiver, strø over revet ost med litt smak, f eks Jarlsberg. I Frankrike bruker de som oftest Gruyère, noen bruker Comté.  

Grilles i ovnen til osten bobler.  

Gjør klar underasjett med fuktig kjøkkenpapir på slik at skålene ikke sklir. Forsiktig når du tar ut av ovnen – dette er varmt og skal serveres slik – rykende varm!
Om du ikke har ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og begynt å boble, og legge på toppen av hver suppetallerken.

Løksuppe – rykende varm, fantastisk god!
Løksuppe – rykende varm, fantastisk god!

 

Dette er bare godt, luner og metter. Om du skal ha et komplett måltid, anbefales en salat etterpå, gjerne med noen nøtter og litt tørket frukt i og/eller en frisk dessert, f eks romtemperert fruktsalat med litt nøtter eller vaniljesaus på toppen.

Løk er super-duper sunt (noe av det sunneste du kan spise, faktisk).

Alle typer løk inneholder en viktig type antioksidanter som kan bidra til å redusere risikoen for sykdom og betennelser i kroppen, er med på å styrke kroppens forsvar mot skadevirkningene fra stress, sollys, forurensning og infeksjoner. Løk har lavt kaloriinnhold og gir deg masse kostfiber som bidrar å regulere tarmen og metter godt.



Del gjerne oppskriften:

C-vitamin hver dag!

Uten vitaminer kan ikke kroppen fungere optimalt. Vitaminer er kroppens ”skruer og muttere”. Noen av dem lager kroppen selv, noen kan lagres, slik at det går fint selv om vi ikke får dem i oss hver dag, men C-vitamin må vi ha  hver dag. Heldigvis finnes C- vitamin i mange forskjellige, velsmakende matvarer!

Hva gjør C-vitamin for deg?

C-vitamin er viktig for kroppens immunforsvar og bidrar til å beskytte deg mot virus og bakterier. Vi trenger det også for at sener og brusk skal tåle mer, for å beskyttes mot slitasje.  I tillegg styrker det blodkar og er viktig for at sår skal gro og for at vi skal kunne nyttiggjøre oss av jern i plantebasert kost. Dette siste er viktig å huske for alle som kutter ut kjøtt.

Kort sagt, kan vi si at C-vitamin er livsviktig for mange av kroppens organer.

 

Hvor finnes C-vitamin?

Det er faktisk mer C-vitamin i rød paprika enn i appelsiner, men det finnes også i solbær, kålrot, poteter og andre bær, frukt og grønnsakerI Norge er det poteter som bidrar med mest C-vitamin og kålrot («Nordens appelsin») er også en viktig kilde. C-vitamin er også ofte tilsatt som konserveringsmiddel i kosten.

Hva er behovet?

Ingen kan si hva optimal dose er, vanlig anbefaling er 75 mg per dag og det er enkelt å få i seg det uten å måtte ta tilskudd, det er bra å få i seg mer, da helst av naturlige kilder som bær, frukt og grønnsaker. Om du har hard fysisk jobb, eller trener hardt øker behovet. Røykere har nesten dobbelt så stort behov for C-vitamin! Spis derfor mer om du ennå ikke har sluttet å røyke! Du trenger også mer om du tar p-piller. Om du bruker faste medisiner kan det være lurt å sjekke om de medfører økt behov.

Kan jeg sjekke meg?

Det er i grunnen lurt å ta en blodprøve hos legen en gang i året for å sjekke næringsstatusen, men om du spiser grønnsaker og frukt/bær daglig er det temmelig sikkert at du får dekket behovet ditt. Om du er i tvil – ta tilskudd. Ikke alle skal ta tilskudd uten i samråd med lege. (økt jerninnhold i kroppen, lett for å få nyrestein, tar blodfortynnende medisiner)

Hva skjer ved mangler?

Det skal mye til for å kronisk mangler C-vitamin, men om du ikke spiser grønnsaker og/eller frukt/bær daglig vil du ikke få dekket behovet. Vi kan ikke lagre C-vitamin, så få din daglige dose!
Om du merker tretthet, hyppige forkjølelser, muskel- og skjelettsmerter og at du får lettere blåmerker, at tannkjøttet blir hovent og blør, da kan det hende du må trå til. Men husk å sjekke slike symptomer hos legen uansett, vi skal ikke drive gjetteleken når det kommer til helsen!

Lettvint og sunn dessert

  1. Skjær av skallet på en blodappelsin eller vanlig appelsin.2. Del appelsinen i tynne skiver på tvers. 3.Hell over litt honning.4. Strø over litt kanel.La appelsinen stå og trekke i romtemperatur i ca. 1/2 time slik at det danner seg en lake. 

    Appelsiner i skiver med litt honning og kanel på toppen er en frisk og sunn dessert.

La appelsinen stå og trekke med honning og kanel slik at honningen smelter litt og blander seg med appelsinsaften. Vitaminrikt, søtt og enkelt.