fbpx
Gravid dame i seng

De 3 første månedene

Noen merker at de er gravide nesten med en gang. Mer vanlig er det at du etter alt fra noen dager til uker merker at brystene blir ømme, at du er trøtt og at kroppen føles tyngre enn vanlig. Kroppen skal de neste ni månedene forandre seg mye. På slutten kan det føles som om man aldri skal bli “normal” igjen….!

  • Noen står med hodet i toalettskålen de tre første månedene og orker ikke tanken på mat. Man går ut ifra at det er på grunn av de enorme hormonforandringene i kroppen. Til sammenlikning: hormonmengden i p-piller er ingenting mot den hormonfesten kroppen din går gjennom i et svangerskap.
  • Ingen tretthetsfølelse har noen gang vært så lammende som den i første del av svangerskapet. Selv om det antagelig er svangerskapet som gjør deg trøtt, skal du ikke helt utelukke at det kan være andre årsaker. Å ta en skikkelig helsesjekk kan være smart. På helsestasjonen eller legekontrollen sjekker de blodprosenten din, men du kan også be om å få sjekket jernnivået, B12, magnesium og D-vitamin. NB: Både for mye og for lite jern i kroppen gir tretthet, så ikke begynn med jerntilskudd uten at legen har forordnet det.
  • Man kan ofte oppleve motvilje fra leger når man ber om at de skal ta blodprøver utover det som kanskje er standard. Stå på ditt – stol på magefølelsen og la deg ikke overkjøre. Noen leger vet å samarbeide med pasientene og tar dem på alvor når de sier at det må feile dem noe, andre er mer motvillige og vil ikke ta flere tester enn det som er standard.
  • Husk en ting: Det er med leger som med frisører, det finnes noen kjempegode, en del middels gode og noen rett ut dårlige og uengasjerte. Ikke nøy deg med noe som føles middelmådig. Ingenting er viktigere enn helsen din – bruk heller noen flere kroner hos en du føler deg trygg hos enn å bruke pengene på noe annet. Helsen din (og babyens) er det aller, aller viktigste!

T I P S: Når du er trøtt må du sove.  Å ta seg en liten ettermiddagslur kan være smart.  Selv om du bare får sovet en halv time, vil du føle deg mer opplagt. Faktisk er korte lurer mer forfriskende enn lange. Sover du svært dypt og lenge på dagtid, våkner du antagelig svimmel og sugen på noe søtt!

Trim hjelper – her er et supert program du kan gjøre hjemme.
(med en supergravid instruktør – meg!)
Mammatrim med Kari

Ved å trimme beholder du formen – og det er sunt for bayen din inne i magen!
Det er kanskje litt “retro” med DVD, men det er billig – og du har den for alltid!
HER kan du lese mer om programmet og se trailer! Et godt kjøp! En fin gave til en som er gravid!

Handlekurv
Rull til toppen