fbpx

Røykfri baby

RøykIngen som røyker, liker å bli fortalt hvor farlig det er, men du kan ikke røyke når du er gravid! På helsestasjonen vil du kanskje få beskjed om at det er ikke så farlig bare du ikke røyker så mye. Selvsagt er det verre å røyke 20 sigaretter per dag enn 5, men alt er for mye!  Hva er fakta og hva kan hjelpe deg og baby til å bli røykfrie?

Morskaken din skal gi barnet næring. Røyking skader morskaken. Da jeg lå på barselavdelingen etter å ha født minstemann, møtte jeg en mamma som hadde blitt lagt inn i hui og hast. Babyen ble født flere uker før termin. Morkaken løsnet. Når det skjer får ikke babyen noe næring, og det kan stå om livet til barnet.

Jeg spurte hvordan hun hadde blitt møtt under kontrollene, om hun var blitt motivert og oppfordret til å slutte. Det hadde hun ikke. Ingen av dem hun møtte hadde sagt til henne at hun måtte slutte å røyke, eller stilt henne ansikt til ansikt med farene hun utsatte barnet sitt for. Jeg spurte henne om hun ikke skulle ønske at noen bare hadde banket i bordet og sagt at hun måtte slutte. “Jo!” utbrøt hun, “det er akkurat det jeg hadde trengt!”

Det dør mange barn i mors liv hvert år pga røyking. I tillegg øker røyking under og etter svangerskapet risikoen for krybbedød. Risikoen for at barnet dør i krybbedød er også høyere selv om man slutter mens man er gravid, men begynner å røyke igjen etterpå. Barn trenger verken aktiv eller passiv røyking.

Vanlige konsekvenser av røykingen er lav fødselsvekt, astma, luftveisinfeksjoner, kolikk, ørebetennelse og rastløshet, for å nevne noe. Senskadene er også omfattende.

Jeg har møtt jenter som ler og sier “Ja, takk og pris at jeg røykte mens jeg var gravid, ellers hadde jeg vel fått en unge på 10 kilo.” Skal du ta en sjanse med babyen din? Ville du satt babyen din inn på en kafè stinn av røyk i timevis hver dag i 9 måneder? Nei? Tenkte meg det.

Ingen ville vel finne på å låse røyk midt i fleisen på et lite spedbarn? Ville du? Tenk deg at du tar et skikkelig magedrag av sigaretten, legger munnen din over munnen og nesen til babyen din og blåser all røyken inn i den vesle kroppen. Det er nøyaktig det som skjer når du røyker. Alle de giftige og dødelige stoffene i tobakken leveres rett inn i babykroppen via navlestrengen. Nikotinkonsentrasjonen i babyens blod blir høyere enn i ditt!

Nikotin gjør barnet stresset og urolig. Husk at de abstinensene du føler når du ikke har fått nikotinkicket ditt, slik har babyen det også. Barnet blir avhengig av nikotin. I tillegg får nikotinen blodårer til å trekke seg sammen. Resultatet blir at den generelle blodtilførselen til barnet blir dårligere, noe som betyr at barnet ikke får nok næring. Det kan være grunnen til at røykere får barn med lavere fødselsvekt.

Barn med normal og høy fødselsvekt har bedre immunforsvar, og det viser seg også at de får bedre konsentrasjon og gjør det bedre på skolen senere i livet.

Lav fødselsvekt kan selvsagt også komme av andre årsaker, men røyker du, løper du en risiko på vegne av barnet ditt som kan få varige følger. Alt liv er avhengig av oksygen. Spesielt viktig er det for et lite barn som skal vokse seg sterkt. Kullos er et giftig stoff i tobakken som bokstavelig talt stjeler plassen til oksygenet i blodet til babyen. For din kropp tar det ca. 2 timer å kvitte seg med kullosen i blodet. For babyen din tar det 7 timer! Du kan tenke deg hva 7 timer uten tilstrekkelig oksygentilførsel kan gjøre med et lite barn!

Når babyen bor inne i magen din, koser han/hun seg. Babyen sparker, leker og ikke minst øver seg på å puste. Jeg har sett på ultralyd hvordan barnet bruker musklene sine som om han puster! Når du røyker, blir babyen din først veldig oppjaget og urolig, for så å ligge helt stille uten de viktige pusteøvelsene.

Alle organene til babyen tar skade av røyking. SLUTT NÅ – DU KLARER DET! smiley

Selv om det kan være vanskelig å slutte for din egen del, har du en annen å slutte for nå. Det er aldri for sent å slutte. Passiv røyking er også skadelig. Du har rett til å kreve et røykefritt hjemmemiljø. Pappa kan bare glemme å røyke mens du bærer babyen hans. Han burde ikke få lov å gå utenfor å røyke heller! Stå sammen! Krev solidaritet!

For noen funker det best å bare slutte tvert. For andre kan det være lurt å slutte gradvis. (Nå snakker vi ikke om å bruke månedsvis på å slutte. Hopp i det, jente!)

1. Bestem en endelig dato for når du skal slutte.
Sett et stort kryss i kalenderen for eksempel en uke eller to frem i tid. Det er datoen for ditt (og barnet ditt sitt) nye røykfrie liv! Hurra! Det skal ikke stinke røyke av deg mer! Hurra!
Kyssene dine vil smake friskt og deilig!
Hurra! Huden din, tennene dinem og håret ditt blir friskere og vakrere. Dessuten vil hudkvaliteten muligens gjøre deg mindre disponibel for strekkmerker!

2. Forbered deg fysisk gjennom å røyke stadig mindre
Abstinensen blir mindre når du har trappet ned. Vær klar over at tobakksfabrikantene har blitt anklaget for å tilsette mer nikotin i varene sine enn det tobakken har fra narurens side. Jo mer nikotin det er i tobakken, jo mer avhengig blir du, nemlig. Snakk om sleiphet, eller hva!

3. Forbered deg til en røykfri tilværelse ved å bryte vaner.
Ja, der røyk “etter-middag-røyken”! Lag deg en regel om at du må dekke av bordet og vaske opp før du tar den røyken. Mye av avhengigheten din er psykisk. Vi mennesker har en innebygget forkjærlighet for ritualer. Da må du bare huske at å danse rundt leirbålet er ikke skadelig. Det er røyking. Bryt ritualene og finn andre. (Gå en ettermiddagstur, for eksempel!) Du har kanskje prøvd å slutte før uten å klare det.

Greit nok. Ikke slutt for din egen skyld denne gangen. Slutt for din skjønne lille forsvarsløse baby som ikke har noe valg, men som er helt avhengig av det du putter inn i kroppen din. Ikke si til deg selv at du skal slutte når du skal begynne å amme, for det er nå du må slutte. Jeg vet at du klarer det! Legg hendene på magen hver morgen og si til babyen din: “Hei vennen min. Mamma lover deg en røykfri dag i dag”.

Tar du en dag av gangen, vil du klare å holde løftet til barnet ditt! Det vil du aldri angre på! heart

 

Handlekurv
Rull til toppen