Kan vi droppe plast?

De fleste av oss blir opprørt av å se bilder av fisk og andre skapninger som bor i havet som har mage full av plast og have og strender fulle av plast. Kaster du en plastflaske i havet, vil den fortsatt være der når ditt tipp-tipp-tıpp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-oldebarn blir født. De viktigste grepene for å få bedre miljø må komme fra stor politiske beslutninger og forskning, f eks på utslippsnøytralt drivstoff. Men vi kan da gjøre litt på individnivå også. Skal vi prøve?

I dag stod det en litt skummel artikkel i Aftenposten om at hva som skjer med all plastikken vi bruker. Den blir ikke resikulert, men havner i naturen, havet,  eller på søppeldynger. De aller viktigste miljøtiltakene må komme ”fra oven”, altså de som bestemmer over lover, som forsker på smarte løsninger. Men våre daglige vaner kan også gjøre en forskjell, Så hva kan vi som enkeltpersoner gjøre for å få ned plastbruken? Jeg så akkurat kurven for utviklingen i forbruk å plast og wow – håret mitt står fremdeles rett opp – dette var sjokk. Noe er jo veldig bra, jeg er glad for engangsutstyr hos legen for eksempel, men mye er helt unødvendig og vi kan kutte kraftig tilbake. Ikke enkelt å finne sjampo og annet uten plastemballasje, men mye engangsplast kan vi droppe. En plastflaske bruker 450 år på å råtne Ingen vil vel ha det sånn? Likevel bruker vi mer plast enn noensinne. 

Skal vi prøve å …

 • Ha med eget nett/trillebag i butikken.Kassemedarbeidere i matbutikkene forteller at nesten ingen takker nei til pose, og det er de som har med eget nett eller trillebag stort sett godt voksne folk 
  Les min hyllest til min kjære trillebag, har hatt den i minst 25. Den er ikke så fancy, men funker som bare det!
 • Droppe å kjøpe drikke der de serverer i plastbeholdere med plastsugerør (Joe,The Juice og slike steder)
 • Sitte ned og drikke kaffe av ordentlig kopp, droppe take-away med plastlokk (Hvor mange sånne går det på et år?), evt ta med egen termokopp på kaffebaren og be dem putte kaffen i den (digg, da holder seg varm lenger). Egentlig like greit å gjøre det til en vane å ha termokopp og drikkeflaske med deg når du er på farten.
 • Kjøpe frukt og grønnsaker uten plast så langt det lar seg gjøre.
 • Ha med egen drikkeflaske – dropp å kjøpe vann på flaske. Det er faktisk bedre kvalitet på vann i springen nesten overalt i Norge (gratis også!)
 • Bruke såpestykke istedenfor flytende såpe (jo, det er like renslig) Reserver flytende såpe til når du har gjester.
 • Spise hjemme eller sett deg ned på restaurant. Take-away emballasje er tommel ned.
 • Fest/ bursdag – droppe engangsbestikk. Lag deg heller en partykasse med ordentlig bestikk og servise så har du ekstra hver gang du trenger det. Ikke nødvendig å bruke plast på piknik heller. Det du klarer å bære til piknikstedet klarer du å ta med hjem igjen . Og så mye diggere å spise av ordentlig bestikk, da!
 • Bruke tøybleier – enklere enn du tror! (og billigere)

 

Kaffekos er en liten pause fra verden. Smaker best i ordentlig kopp!

 

Andre smarte personlige vaner som kan gjøre stor forskjell:

 • La bilen stå
 • Ikke kast mat (ei heller på restaurant, be om å få med resten hjem. Nei det er ikke flaut))
 • Kjøp norske grønnsaker og frukt i sesong. Mange matvarer reiser langt. Norske poteter, kålrot, gulrot, rødbet, kål, løk, purre og annet som ikke vokser i drivhus er relativt kortreist. Spis heller mer av sånt enn kjøtt.
 • Reduser kraftig/dropp å spise kjøtt, i alle fall storfekjøtt. Må du ha «kjøttfølelsen» er kylling, vilt og vill fisk et bedre alternativ når det er snakk om miljø.

 

Jeg er optimist og tror at små ting kan gjøre en forskjell, og så følger vi med på at de som forsker på de store tingene gjør gode fremskritt. Det tror jeg. Hørte akkurat et intervju med en dame som fortalte om drivstoff laget av alger som var ikke forurenser i det hele tatt. For godt til å være sant? Det har de sagt om mange oppfinnelser vi tar for gitt i dag! 
Vi holder oss positive og gjør så godt vi kan, ikke sant?

 


 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.