Farvel dekoder, jeg slår opp!

Har tenkt på det lenge. Jeg ser ikke mye på TV, følger ingen serier, ikke krim, ikke reality, ikke talentkonkurranser, ikke sport. Siden jeg har hjemmekontor spiser jeg nesten alltid lunsj hjemme og det er ganske avslappende å se på TV – har jeg tenkt og syntes før. Men det er jo ikke det! Jeg har hatt «vanlig» pakke fra leverandøren, og etter å ha zappet meg forbi «Pantelånerne i Las Vegas», «Lagerkrigen», re-reprise på «Kakekrigen», re-repriserunde på «Friends» uten egentlig finne noe kult å se på har lunsjen blitt kald (ok, jeg overdriver, men ikke mye).
Jeg pleide å elske «Big Bang Theory», men etter å ha sett episoder uten lattermaskin på youtube ble det aldri som før, fordi det ikke er morsomt, rett og slett, det er latteren som innbiller oss at det er morsomt. Det er stort sett bare amerikanske billigproduksjonsserier og filmer på alle kanalene og det blir veldig kjedelig. Jeg skulle ønske det var flere franske, tyske, russiske, japanske, arabiske, indiske, finske, nigerianske.. ja du skjønner. Men det er jo aldri det! Dessuten, med unntak av NRK-kanalene er det ganske mye eller kjempemye reklame, alt ettersom kanal. Er det bare meg eller er det sykt mye reklame for poker og andre slike spill på enkelte kanaler? Hvorfor betale for å se på det?
Så nå har jeg sagt opp abonnementet og sendt tilbake dekoderne. Yngstemann bor fremdeles hjemme, men hverken han eller vennene hans ser noengang på TV, så ingen protester derfra.

Farvel dekoder!

Gråter ikke akkurat over å gå glipp av noe av dette, nei…

For å være helt ærlig, det er jo ganske kjedelig å se på andre andres liv på TV til stadighet, det er mye morsommere å finne på ting selv! Komme seg ut, ringe noen, lage noe, lese, eller gjøre…ingenting. Jeg går tur nesten hver dag eller kveld og vil gjerne ha forslag til gode pod-caster, det liker jeg godt å høre på når jeg går på tur. Eller så skravler jeg med venner og familie. Har supergode headsets og det er en drøm å ha på!

Jeg jobber jo med trening og skulle virkelig ønske de kunne ta bort TV.skjermene fra treningssalene. Det er visuell støy. Klart det kan virke kjedelig i starten om du er vant til å se på nyhetene eller et show mens du går på tredemøllen. Det er litt som å kutte ned på salt i maten. Alt smaker papp en stund, men så blir det himmelsk å kjenne bredden i smaksspekteret når er er avvent.
Å være «alene med seg selv» mens en trener er topp.  (jada, det kommer et innlegg om mobilbruk på gymmet om ikke lenge, ha-ha) Da jeg nylig var og trente på kvelden var det et talentshow på skjermen. Tror det var «Norske Talenter» eller en utenlandsk utgave av det, litt usikker. Dette programmet (og mange andre) er såkalte «franchise». Det betyr at det er et fastsatt konsept som TV-kanalen betaler for å bruke. Persongalleriet i dommerpanelet er helt likt overalt hvor i verden de har dette konseptet. En er «mor godjerta», en er «den slemme», osv. Vel, jeg så litt på dette programmet mens jeg rodde. det er jo ikke lyd på, men jeg så bildene. Tydeligvis var det en av de som skulle opptre som hadde opplevd noe fælt i livet for flere gråt, og så var alle veldig glade etterpå.  Det er litt «verre» enn film, fordi vi oppfatter det som sant, det er jo ikke skuespillere. Men saken er at slike program er veldig regissert. Ikke at noen av deltagerne får beskjed om å gråte (vel, dommerene er jeg ikke så sikker på, de har nok ørepropp med instruksjon underveis). Poenget er at plutselig slo det meg at vi kan komme til å «bruke opp» følelsene våre ved å se mye på slike regisserte opplegg. Jeg vet ikke om dette stemmer, har ikke sjekket om det er forsket på det, det bare slo meg i det øyeblikket. Vil gjerne høre reaksjoner på det.

Jeg prøver på ingen måte å sette meg selv på pidestall, jeg tilbringer en god del tid foran skjerm på PC´en, men da er jeg mer aktiv og deltagende enn foran TV-skjermen. Men om mange gode dokumentarer ligger på nett, faktisk har VG-TV en god del bra. Vil ikke gi noen dårlig samvittighet for å se på TV, men det er lov å være kresen på hva vi putter inn i hjernen. Det som går inn blir der for alltid, nemlig.

De fleste er fullt klar over at det ikke er særlig bra for kroppen å putte i seg masse fast food.
Men hva er din «Brain Food»?

Klart det er digg å kose seg i sofaen og se en god film (uten reklamepauser!) og det finnes lette filmer som likevel er supersjarmerende – og ikke amerikanske. Her er et par forslag! Så begge disse på flyreiser. Ikke at det ikke er gode amerikanske filmer, for all del, klart det er  det er bare at markedet her i Norge er dominert av dem – og mange av veldig dårlig kvalitet. Pluss at verden er stor med film fra andre land!

Send meg filmtips, gjerne med kvinner i hovedrollen!

Det blir nesten bare film på fly for meg, men får alltid med meg det jeg kan av de franske filmfestivalene her i Oslo, film fra Sør og Arabiske filmdager -om jeg er hjemme. Går aldri og ser såkalte «blockbusters» – det er rene reklamefilmer med produktplassering i hvert bilde.

4 thoughts on “Farvel dekoder, jeg slår opp!

 1. Rolf Kenneth Myhre says:

  Du beholder vel TV’en slik at du kan streame YouTube’r over til den? Der finner man jo alt av gamle spillefilmer, nye dokumentarer, slagere innen alle genre osv.

  Hvis du abbonnerer på GET, kan du velge «Nat Geo Wild», som er mye bedre enn Animal Planet.

  • kari says:

   Hei! Ja, beholder den foreløpig, så får vi se. 🙂 Takk for tips!

 2. Siri Svendberg says:

  Sett mindre tv siste mnd og vært mer ute med kamera og fotografert naturen. Mye mer tilfredsstillende og givende. Også får man trim på kjøpet. #sirisvendbergphotography

  • kari says:

   Helt enig! Alle mennesker er skapende mennesker og bare ved å komme seg ut opplever vi masse. Men innrømmer at jeg elsker å være inne også. 😊 Så fine fotografier du tar, måtte jo ta en titt når du la igjen #. Virkelig fine! 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.