fbpx

Dans er magisk (jo, du har rytme!)

Jeg vet ikke hvor ofte jeg har hørt noen si «jeg eier ikke rytme», men det er veldig mange ganger! Men alle har rytme, mennesket er rytmisk! Det meste vi gjør ér rytmisk – bare det å gå er jo rytmisk, å puste, å skrive, skjære, røre – alt foregår i en rytme, bare at vi kanskje ikke er helt bevisste på det. Om du nesten aldri, eller faktisk aldri beveger deg etter musikk, kan det føles rart og klønete om du befinner deg på et dansegulv i full offentlighet. Det er synd om det skal frata noen dansegleden – og det ér en glede, noe vi blir glade av (joda, selv den stauteste kar som gjør «alt» for å slippe)  og trenger ikke foregå offentlig. Hjemme hos deg selv er en topp arena for å ta deg en svingom.
Om du har en «ettermiddagsknekk» – sett på musikk du elsker og dans i vei! Jeg lover, du får opp peppen og gleden etter bare noe minutter. Rock, disco, reggae, det spiller ingen rolle, bare det får dine føtter til å krible!

Alle har rytme, du også!

Å danse er rett og slett å bevege seg etter musikk, til og med uten musikk (har sett noen moderne oppsetning uten musikk). Dans kan være fri bevegelse der vi bare gjør det som føles digg, eller å lære en bestemt koreografi. Å innøve koreografi setter i gang sikringsskapet som jeg kaller det vi har under «topplokket»: Du ser en instruktør utføre trinn, og så skal du gjøre det samme – den prosessen gir deg ferdigheter, og i tillegg et avbrekk – når du konsentrerer deg om å lære og gjennomføre trinnene blir det ikke plass til bekymringer og grubling i toppetasjen, du får «fri». Det aller viktigste er ikke å få det til sånn med en gang, det viktigste er den prosessen du går inn i.

Du får et mentalt avbrekk, rett og slett.

Den koordinasjonsevnen og evne til tilstedeværelse du bygger opp ved å trimme med litt steg eller danse hjelper deg også i dagliglivet.

Du blir mer elegant, sikker og lett i bevegelsene generelt.

På trimmen min har vi ganske enkle kombinasjoner på noen av timene, og det er så gøy å se hvordan ferdighetene vokser! Denne type trim gir også bedrede reflekser, romfølelse og retningsfølelse, vi går jo både forover, bakover, sidelengs og rundt oss selv – og det går så bra!

Så er det noe annet som er veldig kult med dans – det forebygger mot demens.

«Nei, huff, må vi snakke om dét?», finn noe mer lystig å snakke om!
Vel, demens er utbredt, heldigvis er det endel handlinger vi kan ta for å reduserer risikoen for å bli rammet. Ikke at det er dét vi skal ha som hovedtanke når vi danser over gulvet, men det er litt godt å vite «sånn i bakhodet» at du gjør ditt for å holde hjernen frisk, rask og klar. Og tro meg, ingen blir deppa av å danse – tvert i mot – prøv å vrikke på rompa og vær sur og lei samtidig – ho-ho, det går ikke.

Så om vi kan vi gjøre noe som forebygger – og ha det gøy samtidig? Yes! Fysisk aktivitet generelt er bra forebygging, og dans er best! Om det er salsa, vals, zumba, aerobic eller step med steg – tipp topp alt sammen!  Og det er aldri for tidlig eller for sent å begynne. Du kan sette på litt god musikk når som helst og ta deg en dans midt i dagen din – humøret får et skikkelig løft (og sirkulasjonen også!). Og du – det er ikke viktig hvordan det ser ut, det som er hovedsaken er hvor levende det får oss til å føle oss! Klar? Bra – test videoen under om du vil! Og så sees vi på trimmen!

Vitenskapelig artikkel om dans som ekstra viktig trim: 
Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors

Her er noen «tacokrydder»-steg du kan bli med på med en gang!

 

På trimmen min får du litt av hvert – høstsemesteret begynner 30.8.
Påmeldingen åpner 15/8
Om du er på postlisten min sender jeg deg invitasjon.
Du kan melde deg på postlisten med skjema under her:

 

Handlekurv
Skroll til toppen