Frosne grønnsaker – det er bare å si ja!

Frosne grønnsaker

Ja, vi vet det, men likevel er det mange som ikke helt får det til. Selv om vi spiser 25% mer grønnsaker enn for ti år siden har vi et stykke igjen før vi oppfyller myndighetenes anbefalinger om å spise minst 500 gram grønnsaker og frukt per dag. Det finnes et enkelt og utprøvd triks for å spise mer grønnsaker – uten stress. Du kan til og med spare penger!

En effektiv og lønnsom måte å få opp grønnsaksinntaket på er å fylle fryseren. Faktisk er det slik at frosne grønnsaker kan være sunnere enn de som ligger i ferskdisken. I dag har teknologien blitt superavansert og grønnsakene går rett fra åkeren og inn i frysedisken. Det gjør at næringsinnholdet ikke synker på samme måte som når grønnsakene oppbevares i romtemperatur eller kjøleskap.

Har du grønnsaker i fryseren er sjansen antagelig mindre for at du kaster mat. Du kan ta ut akkurat det du trenger – når du trenger det. Grønnsakene blir ikke liggende og visne. Du sparer både penger og miljøet!

Det er ingen vits i å legge frem frosne grønnsaker ”i god tid”. De skal tilberedes fra frossen tilstand. Da bevarer de spensten og næringen.

Det finnes noen triks for å få i seg mer og i boken min ”Ketsjup er ålreit” finner du mange gode oppskrifter som har få ingredienser og som dermed er enkle å lage. Du kan også få den som e-bok. 

Da er det bare å sikre seg noen ”fryseposer” til å bruke til transporten fra butikken og hjem og fylle fryseren for de neste ukene. Bon apétit!

TIPS

  • Alle frosne grønnsaker kan bli til suppe. Bruk samme fremgangsmåte som i denne enkle, deilige brokkolisuppen. (eller den digge ertesuppen du får oppskriften til under artikkelen)
  • Ikke kok grønnsaker i hjel! Kok opp vann, men skru ned varmen litt når du har tatt grønnsakene i vannet. La dem kun oppholde seg der noen minutter. Sil av vannet, tilsett gjerne litt olivenolje, litt hvitløk og persille, eller annet krydder.
  • Alle gryteretter blir bedre med mer grønnsaker i. Grønne lange bønner er nydelig! Tilsett i gryteretten de siste 15 minuttene og du får den rette ”knasen” som løfter retten!
  • Rett i salaten – grønne erter kan du blande rett i salaten om du blander den ca et kvarter før den skal spises.
  • Jazz opp ris: Stek risen i litt olje (ca 1 ss til en mengde som tilvarer 4 porsjoner) og f eks karri eller annet krydder du liker, ha i vann (les om mengde i forhold til ris på pakken) og kok som vanlig, tilsett tilsvarende 1/3 av rismengden, med ”amerikansk blanding” eller annen grønnsaksblanding de siste 10 minuttene og rør inn i risen.

 

 Denne ertesuppen er knallgod og laget på 1-2-3!

1. Hell en pose grønne erter i kokende vann, og la ertene stå og koke til de er møre.

2. Ha i litt grønnsaksbuljong – gjerne en av de nye fondene som er uten salt eller smaksforsterkere.

3. Hell de ferdigkokte ertene og en del av kraften i en bolle, og mos dem med en stavmikser, eller gjør det i en kasserolle.

4. Hell blandingen tilbake i en kasserolle. Hvis suppen er for tykk tilsetter du mer av buljongen eller mer vann.

5. Bland i litt kremfløte.

6. Smak til med salt og pepper, eventuelt kajennepepper og litt basilikumolje.

 

Mer kunnskap og flere tips fra forskere her. (lettlest artikkel)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.