fbpx

Brokkoli – perfekt til suppe!

For at en suppe skal mette nok til middag, bygger du den enkelt ut, her får du tipsene! Brokkoli kan brukes til mye, og selvsagt også til en knallgod supper. Få ting slår brokkoli når det kommer til sunnhet. Har du sett nøye etter, på nært hold, hvor vakker den er? Masse små «blomster» som sitter tett i tett, proppet med kraft. Suppe er godt året rundt,  sunt og mettende. Prøv denne superenkle varianten til lunsj, middag eller kvelds. Den kan også spises som forrett til en middag. Det går fint å ta med seg suppe på tur i termos. Gjett om det smaker godt! 


Rask og enkel brokkolisuppe fra boken Ketsjup er ålreit

Deilig forrett til 4-5 personer. Hovedrett til 2 – 3 voksne personer
2 pk frisk eller frossen brokkoli (ca 500 gr)
6 dl vann (til å begynne med, etterpå tilsetter du mer om suppen er for tjukk)
2 grønnsaksbuljongterninger
1 – 2 dl fløte/soyafløte, alt ettersom hvor fyldig du vil ha den.
Salt etter smak

Om du bruker frisk brokkoli må du skylle den først. Del opp i grove biter. Bruk hele brokkolien, stilken også. Kok opp vann og buljongterninger. Kok bukettene til de er møre, men faste, og plukk ut omlag 1/3. Mos det som er i kjelen med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Kok opp igjen og tilsett mer vann hvis suppen blir for tjukk. Tilsett brokkolibitene du la til side og fløten/soyafløten.
Du kan selvsagt mose alt om du ikke vil ha brokkolibiter i.

Om dette skal være en hovedrett kan du gjerne servere med kokt egg oppi eller strø røstede nøtter eller frø av et eller annet slag over. Har du noen kokte poteter igjen fra tidligere kan de også bli med i ”mosingen”, eller du kutter potene opp i biter og varmer med på slutten så det blir mer å ”bite” i.

Til servering:

Server gjerne med godt brød ved siden av, eller hvorfor ikke lage ostesmørbrød? Da får du brukt opp brød som har blitt litt tørt. Skjær i skiver, legg gjerne tynne tomatskiver på, legg over ønsket antall osteskiver, dryss gjerne litt oregano, provencekrydder eller pizzakrydder over og stek midt i ovnen på 225 grader til osten begynner å boble. Skjær skivene opp i fire biter slik at de er enkle å spise uten bestikk,
Krutonger er også godt oppi. Å lage krutonger er en fin måte å bruke opp litt tørt brød. Pensle med litt olivenolje, gni gjerne med et hvitlkøksfedd, dryss litt oregano, provencekrydder eller pizzakrydder over, skjær opp i terninger og stek i ovnen til de er sprø. Snu dem litt nå og da.

Husk dessert! Rørte blåbær (frosne er helt OK) med litt sukker smaker himmelsk og er supersunt!
Det går selvsagt også fint å an å slå til med pannekaker med rørte bær til dessert også. Det passer fint etter suppemiddag.

Hvorfor spise brokkoli?

(bortsett fra at det er knallgodt)
Brokkoli er en grønnsak som inneholder masse vitamin C, et vitamin som vi ikke kan lagre, vi må ha i oss det hver dag, gjerne flere ganger per dag. C-vitamin er viktig for mange funksjoner i kroppen. (finnes også i mange andre grønnsaker og frukt)

I tillegg får vi i oss vitamin K som er veldig viktig blant annet for skjelletthelsen. I vanlig norsk kost blir det for lite vitamin K, så det er god grunn til å spise mer brokkoli og andre mørkegrønne grønnsaker.

Det er mye annet bra vi får i oss også ved å spise brokkoli. Den blir kalt for ”supermat” og det er et vel fortjent navn. Attpåtil er brokkoli en ganske billig matvare så bare løp og kjøp! Utnytt hele grønnsaken, ikke kast stilkene. De kan selvsagt brukes i supper og puréer, men om du bare vil bruke bukettene, skjær opp stilkene i staver og spis dem f eks med en lett liten dip!

Handlekurv
Skroll til toppen