Hummus er en deilig puré med blant annet kikerter som ingrediens. Har du hummus i kjøleskapet har du et tilbehør som passer til absolutt alt. Som forett på små toast, som en del av en «mezeh» – altså masse små forretter slik som de serverer i Midt-Østen- mange nordmenn stifter bekjentskapet med «mezeh» på Kypros. Det er veldig enkelt å lage og holder seg i en uke minst i kjøleskapet. I tillegg til at det smaker godt og er anvendelig er det supersunt! Her er en deilig oppskrift:
Du trenger:
- 250 gr ferdigkokte kikerter eller 1 boks hermetiske
- ca 50 g tahini (puré av sesamfrø- fåes i bedre matbutikker/etniske butikker)
- saften av 1 sitron
- 2 hvitløkfedd (eller ½ ts hvitløkpulver)
- ½ ts salt
- ½ dl olivenolje (velg den aller, aller beste xtra virgin)
- 1 knivsodd kummin (krydder)
- Litt salt etter smak – bruk god kvalitet
- Litt vann underveis for å få ønsket konsistens (vi snakker om noen spiseskjeer)
- litt paprikapulver til å pynte med
Kjør alt i kjøkkenmaskinen eller bruk stavmikser. Det vanligste er å lage en helt fin puré, men jeg liker den også litt grovere – det får du ved å bruke pulserende trykk på maskinen.
Lag gjerne dobbel porsjon, for dette kommer til å gå unna!
Jo lenger du lar kjøkkenmaskinen gå, jo mer fløyelsmyk blir hummus’en. Mmmm, nam, nam. Men om du vil ha det litt rødt en gang i balnt kan en litt grovere varient også være ganske godt!
Hummus er deilig som pålegg. På en pressevisning fikk vi servert disse lekre smørbrødene med hummus på grovt rugbrød, alfalfaspirer, vårløk og litt pesto. Det smakte himmelsk! Dette er et eksempel på hvor enkelt man kan få inn mer plantebaserte retter inn i sitt daglige kosthold: Smakfullt, sunt, billig og veldig enkelt. Bon apétit!