fbpx

Hvordan kommer man igang?

Vi mennesker er vanedyr! Vi tilpasser oss utrolig fort- det er jo derfor vi har overlevd så lenge! Dessuten må man ha en slagplan med konkrete tiltak. Å være konkret betyr for eksempel at du tar deg tid til å definere et bevisst ønske om å komme i form og en begrunnelse.

Jeg vil ha overskudd til å orke å ha det gøy her i livet, ikke ligge som et slakt på sofaen hver kveld fordi alle kreftene går med på jobben.
Trinn to er å lage konkrete avtaler med seg selv, for eksempel: I Januar og Februar skal jeg gå tur annenhver dag mellom klokken 18.00 og 19.00. Det er konkret. Når du skal legge deg om kvelden kan du svare Ja eller Nei på om du har gjort det. Selvsagt er det så deilig å gå tur at du kommer til å gå oftere, men det lønner seg ikke å legge lista for høyt. Går du tur hver dag i stedet for annenhver dag er det ekstra fjær i hatten til deg, men du ikke gå så om det frister med en TV kveld trenger du ikke ha dårlig samvittighet fordi du ”skulker”. Husk det: Konkret mål, begrunnelse og slagplan.

Hvordan kommer man i gang?
Hvis du virkelig er utrent bør du ta det rolig i starten. Å gå er en flott start fordi det er lett å utføre, det er lite belastende og engasjerer store muskelgrupper. Du kan like gjerne gå på tredemølle på et senter som ute dersom du liker det sosiale på treningssenteret. Det er jo mye vær her til lands og når du omtrent blåser av veien kan det være trivelig å trimme innendørs. Meld deg gjerne på et kurs! Å ha ordentlig instruksjon er gull verdt: du får støtte, veiledning og målrettede opplegg. Ikke vent på at inspirasjonen skal komme som en lysfontene i hodet på deg – bare sett i gang uansett.

Er det mange vanlige begynnerfeil?
Nei- det eneste kan være at man kan legge lista litt for høyt når man er sugen på å komme skikkelig i gang. Det er ikke noen vits i å planlegge å trene seks dager i uken dersom du før trente null ganger i uken. De færreste vil holde koken med det, unntatt de som har en personlig trener som holder klientene sine i ørene. Jeg anbefaler at man startet med to faste avtaler med seg selv, så øker man på etter hvert. Du kan trene mer, men bare når du virkelig har lyst. Det er lett å droppe hele greia dersom du ikke klarer å innfri (de altfor høye) målene du har satt deg i lykkerus over at du skal starte et nytt og bedre liv. Det er også vanlig å spise for lite fordi man føler seg tjukk og vil slanke seg. Du kan ikke kjøre bil uten bensin og heller ikke være aktiv uten riktig og nok mat! Noen kan også være flaue over å si nei til avtaler fordi det kræsjer med trimmen. Det er feil. Skriv inn trimtidene i boken din flere måneder fremover, selv om den trimavtalen bare er å gå tur med deg selv, så planlegger du de andre tingene ut i fra det. Dessuten: hvorfor ikke ta en trimøkt sammen med venner i stedet for å sitte og på café? Praten går utrolig lett når man står på en tredemølle!

Hvor fort kan man oppnå resultater?
Man merker det allerede etter første økt! Wow – det kribler i kroppen og man føler seg helt konge, i alle fall helt til stølheten setter inn etter 2 dager. Men det er klart det er forskjell på å løfte vekter og å danse linedance! Intensiteten på treningen har mye å si. Når jeg trener folk for I Form kan de gå inn vanvittig mange centimeter på bare en måned. Trener du flittig to ganger i uken, en time hver gang med en blanding av kondis og styrke, vil du både kjenne og se endringer i kroppen og merke det på psyken din på bare noen uker. Legger du etter hvert til en tredje økt, enten på organisert trening eller en god tur vil du merke det enda fortere. Det beste er at jo dårligere form du er i, jo raskere merker du endringene! Er det motivasjon, eller?

 

Du klarer det! Hilsen Kari!

alt

 

Handlekurv
Skroll til toppen