fbpx

Barn og fotball i Gambia

"Idrett gir unger selvtillit og kreativitet" sier Kari Jaquesson. Sammen med Saul Sowe organiserer hun fotballturnering for barn i det lille Afrikanske landet Gambia. De trenger DIN hjelp. www.giftsfootball.com

Kari Jaquesson og Saul Sowe arrangerte i Påsken 2003 for første gang fotballturneringen GIFTS for barn opp til 16 år. I et land der menigmann har "ingenting" tar de to nå initiativet til å samle inn fotballsko slik at barna ikke trenger å spille I utrangerte plastikksandaler. Under Norway Cup kan man donere sine brukte sko. I løpet av de årene dette har vært igang har over 20.000 par fotballsko funnet veien til Gambia i GIFTS regi.

Kari:
"Det første året var det 4 lag med i turneringen. Da vi hadde møte med spillerne som skulle være med (ca 90 spillere) tok vi håndsopprekning på hvem som hadde fotballsko. Det var 4 stykker. Vi spurte om det var noen som kunne få låne seg sko, da kom 10 hender til i luften. Resten var vant til å enten spille i plastikksandaler eller rett og slett barbent!

Gjennom "vår" klubb BSK hadde vi samlet inn en god del fotballsko. Det er ikke aldersinndeling etter fødselsår i Gambia, alle spiller på samme lag og en del av de største på 13,14,15 år hadde utrolig store føtter (vel, min egen 13 åring bruker jo str.44, så det er kanskje vanlig med så store str.?) Det var utrolig kult å kunne dele ut sko! Vi hadde ikke nok store størrelser, men de som fikk sko ble så utrolig glade pluss at det var mange som uttrykte at de syntes det var fantastisk at noen brydde seg og ville gi bort sko!

Vi hadde kjøpt fotballtroféer til alle deltagerne og 4 vandrepokaler – så i år fikk alle lagene pokaler! I tillegg hadde vi fått laget drakter til alle – noe de aldri hadde hatt før. Alle barna som var med vant 100 Dalasi som de fikk personlig. Du kan tenke deg at dette er mye når noen av familiene kanskje har en inntekt på 500 Dalasi i måneden. Vi håper at foreldrene kan se verdien i at barna engasjerer seg i sport. Mange av barna må arbeide med å selge peanøtter osv og da kan de ikke alltid komme på trening. Vår visjon med å arrangere fotballturnering er først og fremst at barna får selvtilliten, helsen, samholdet, felleskapet og gleden som idrett gir, men også at det vil holde dem unna gatelivet og alt det negative det kan føre med seg. I tillegg er det veldig mange talentfulle barn! Desverre faller så godt som alle ut etterhvert fordi det ikke er noe oppfølging eller fremtidsmuligheter innenfor idrett. Det har vi lyst til å endre på! Mange av disse deltagerne kan bli ordentlig gode fotballspillere på høyt plan!

Gambiske_fotballjenter_jublerI 2005, 2006 var med 16 lag og enda fler i 2007 og 2008 ! Hvem vet – kanskje det blir med norske lag etterhvert – det hadde vært helt topp! Nå er det både gutte- og jentelag med.  Vi skal fortsette med å samle inn fotballsko & utstyr og setter stor pris på at norske barn vil donere sine."

PUMA har sponset arrangementet ved å donere utstyr verdt 1 million kroner! Slik begrunner de sitt engasjement: "Dette er starten på et langsiktig arbeid hvor Puma ønsker å bidra med fotballrelaterte produkter til barn i Gambia. Fotball er en sport som engasjerer barn og voksne i alle aldre over hele verden, og er derfor en fin arena å jobbe med mennesker fra forskjellige kulturer og verdensdeler. Fotball er også Pumas historiske milepæl, noe som gjør at det er naturlig å legge fokus her for et sosialt engasjement".

www.giftsfootball.com
Gambia er et lite og fattig land helt vest i Afrika. Til tross for den åpenbare mangel på materielle ressurser, møter du et smilende og vennlig folk. Landets fremste attraksjoner er den velsignede vestkysten ut mot Atlanterhavet. Dette gir Gambia kjærkommen turistinntekter.
 

 

  • Offisielt navn Gambia – The Republic of the Gambia
  • Areal 11 295 km² (Norge: 324,220 km²)
  • Folketall 1,5 millioner (Norge: 4,5 millioner)
  • Språk Engelsk, Mandinka, Wolof, Fulani
  • Nasjonalprodukt i USD pr. Innbygger 251 USD (Norge: USD 30.800 pr innbygger)
  • Forventet Levealder: 54,8 år (Norge 79,3 år)
  • Spebarnsdødelighet: 73,5 per 1000 fødsler. (Norge: 3,7 per 1000 fødsler)
Handlekurv
Skroll til toppen