Aj, aj, aj, så synd at jeg ikke tok bilde av bananene før jeg laget dette kakebrødet! Jeg er nemlig usikker på om du kan tro at de var helt svarte! De så virkelig ikke spiselige ut overhodet. De hadde ligget i evigheter, men du vet, på et tidspunkt blir bananer bare for modne og de vet at de er altfor søte og melete. Det er veldig enkelt å utnytte slappe, overmodne bananer: smoothie, yogurt-is, stekte bananer.
Men disse bananene var altså langt forbi det punktet.
Men søren heller, jeg hater å kaste mat.
Heldigvis. Ja, de var helt svarte og slappe i skallet, men ikke inni, selve bananen var gul som bare det. Men aldri om jeg hadde tatt meg en jafs. Du vet den oversøte lukten av banan som har passert middagshøyden? Jepp, sånn.
Og dette kakebrødet ble kjempegodt! Det er helt avgjørende å bruke overmodne bananer, for de er så bløte og (over)-søte.
2 moste, veldig modne bananer (mine var som sagt 100% svarte utenpå)
2 egg
1 dl rapsolje
1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker
150 g hvetemel
180 gram sukker (gjerne 50/50 hvitt sukker og løst, brunt sukker)
1 ts natron
1 ts salt (jeg bruker Maldonsalt)
100 gram hasselnøtter
Forvarm ovnen til 175 grader.
Smør en brødform. (smør først, så hvetemel)
Bland mosede bananer, egg, olje og vanilje til en ganske jevn røre.
Bland mel, sukker, natron og salt i en egen bolle
Bland de tørre ingrediensene inn i det «våte» til det er godt blandet
Tilsett hasselnøttene hele (kan selvsagt sløyfes ved f eks allergi, men i motsatt fall anbefales – da det gir deilig krønsj)
Sett inn i den forvarmede ovnen i ca 1 time.
Sjekk etter 40-45 minutter ved f eks å stikke en tannpirker inn i midten – skal komme ut med bare noen få fuktige smuler
La avkjøle i formen i 10-15 minutter. Ta den ut mens den fortsatt er litt varm og la den videre avkjøles, men ikke helt, for dette smaker himmelsk når den er lun!
(god med brunost på også!
100 gram kake (1/6 del av hele kaken, så et godt stykke ) gir cirka 360 kalorier