En bedrift i Bergen gir en ekstra fridag til de av sine ansatte som er røykrie. Per Fugelli, professor i Sosialmedisin mener det er å stigmatisere de som røyker og at bedriften på denne måten tar fra dem verdigheten. Hvordan er matematikken som ligger bak utregningen av den ekstra fridagen?
Takket være røykeloven må de som vil røyke i løpet av arbeidsdagen gå utendørs for å vedlikeholdet misbruket. Ja, la oss kalle det for det det er – å suge i seg giftige stoffer med vilje er jo et misbruk. Men, det er tross alt et legalt misbruk, så foreløpig er det ingen som tør å nekte ansatte å dyrke sitt misbruk i betalt arbeidstid. Informasjonsanvarlig i bedriften påpeker at det de ansatte gjør på fritiden ikke omfattes av premieringsordningen. Aftenposten har innhentet delte meninger om opplegget:
Professor Fuggeli er opprørt: Å gi en ekstra fridag til ikke-røykere er ikke egnet til å fremme de ansattes helse. De fratar dem tvert imot verdighet, ansatte som burde bli sett og godtatt som de er. Toleranse i bedriften burde også gjelde livsstilstoleranse» sier han
”Hvis en røyker bruker cirka ti minutter fire-fem ganger daglig på å ta en liten pause, ser man raskt at en ekstra fridag for dem som ikke tar slike pauser, er mer enn godt inntjent. Røykerne som eventuelt ikke røyker i løpet av arbeidstiden, kan også ta ut en ekstra fridag,»
Talspersonen for Kreftforeningen jubler: «Vi synes det er kjempeflott at arbeidsgiver tar ansvar og legger til rette for helsefremmende tiltak. Belønning av ikke-røykere vet vi andre som har innført tidligere. Her har bergensbedriften gjort mye for de ansatte, deriblant treningsopplegg og kantine med sunn mat. Og de samler inn penger til Pusterommet på Haukeland», sier assisterende generalsekretær.
Dette mener jeg:
Jeg synes Fuggeli bommer og at dette er et strålende opplegg – som også faktisk er veldig rettferdig. . Det er ikke å ta fra noen verdigheten å premiere andre for å la være å skade helsen sin i betalt arbeidstid. De som røyker velger å ta ut tid til det – og slipper å bli trukket i lønn for den tiden de benytter til å røyke. Det er klart det virker urettferdig – og er urettferdig – på de som blir sittende og jobbe på. I tillegg er ikkerøykere mindre utsatt for en rekke plager som kan føre til fravær. Dette bør ikke blandes sammen med følelser – det er ren matte.
Jeg skulle dog ønske også ikke-røykere reiste seg ofte fra arbeidsplassen for å strekke på bena, gå ut og trekke luft for slik det er i dag er det de som røyker som får mest bevegelse i løpet av en arbeidsdag. Jeg synes det er helt greit at man istedenfor de x antall røykepausene får en ekstra fridag. Om regnestykket skulle vært helt rettferdig burde det resultere i flere fridager. Å gå ut å ta seg en røyk tar mellom 7 og 10 minutter. La oss si at dette skjer to ganger per dag – med til sammen 15 minutter per dag. 15 min X 5 dager = 75 minutter. 75 minutter X 48 uker (et arbeidsår) = 60 timer eller mer enn halvannen jobbuke.
En ekstra ferieuke neste?
Les også: Gravid? Stump røyken!