fbpx

Fat And Fit anno 1991

I sommer har jeg storopprydning og finner så mye artig! Jeg drev treningssenter i mange år og i 1991 skrev jeg denne artikkelen i vår egen avis. Det er ganske kult å se igjen og ekstra morsomt å kunne gi den ut igjen i dag – holdningene er de samme som da! Riktignok har mye skjedd på vektfronten i landet vårt siden jeg skrev den. I 1991 var fedme et ganske uvanlig begrep, etter det har gjennomsnittsvekten steget mye, selv om det er i dag er færre som blir overvektige. Det er dog flere som blir så tunge at det kategoriseres klinisk som fedme. Men uansett hvor stor kroppen er, er det sunt å bevege seg og helsegevinsten er ikke forbeholdt noe få utvalgte, trim er bra for alle! jeg har jobbet med noen skikkelig tungvektere opp til nær 300 kilo. De kunne fint trimme alle som en – det gjeldt bare å finne riktig opplegg! Trim gjør deg glad, tralalala!

Her er artikkelen fra 1991 – ord for ord, har ikke gjort noen endringer. Håper å høre fra deg om hva du synes om den!
(Full tekst under bildet)

Lubben og Deilig
Hvis vi sammenligner de kvinnelige idealene fra femtiårene med I dag er det en spesiell forskjell: Kvinnen vi møter i motereportasjer, filmer og i musikkindustrien er 10-15 kilo tynnere I dag.

Et av tidenes største sex-symboler MARILYN MONROE er dyrket den dag i dag og var slett ikke tynn. Hun var tvert imot litt lubben. Likevel var hun kvinnen alle menn drømte om å få, og kvinner ønsket at de var.

Hvorfor forandret dette seg? Riktignok er det ikke lenger in å se ut som Twiggy. Idealet i dag lener seg mer mot det sporty, trenede look´et. Men tynn må man være. Hva skjer egentlig med kvinneligheten da? Skal ikke kvinner ha runde, myke former?

Flotte proporsjoner
Mange kvinner som har flotte proporsjoner piner seg gjennom den ene vanvittige slankekuren etter den andre. De innbiller seg at om de bare kom inn størrelse 398 ville hele livet forandre seg.

Bare de kunne slanke seg 10 kilo skulle de begynne å trimme, gå ut og danse, dra til Syden, kjøpe seg klær, forelske seg, leve livet, være vill og spennende. Men altså; først var det de kiloene. Og man prøver, og feiler, og venter med å leve, og prøver igjen, og kiloene sitter fast, og der kom depresjonen og så trøstespiser vi litt, og sannelig ble det ikke 12 kilo ekstra istedenfor.
Og sånn fortsetter det, og plutselig er livet over og vekten er den samme – MINST!

Hva med å begynne å leve først og tenke på vekten senere? Her snakker vi ikke om FEDME. Er en person 20-30 kilo overvektig går det på helsa løs. Vi drømmer vel alle om å være like spennende og forførende om Pfeiffer & Co; Men tror du virkelig de er sexy på grunn av kjolestørrelsen? Glem det. Marilyn forførte en hel verden. Hun hadde gode porsjoner pupper, rumpe og lår. Hennes runde myke mave var legendarisk. Det er blikket som teller, jenter! Tør du utstråle varmen og skjønnheten du har inne i deg, har vekten din mindre å si.

Men la oss være realistiske her: Mange prøver å kamuflere seg enten ved å trykke baken inn i et par jeans med glidelåsen dratt opp med tang, eller gjemme seg i årets utgave av sirkustelt. Skal du fremheve dine flotte former må du bruke klær som er laget til en kvinnekropp. Selv om naboen din som er størrelse small kler stramme olabukser og korte singlet´er er det ikke sikkert at akkurat det er tingen for deg.
At man er lubben er heller ingen unnskyldning til å bli liggende i sofakroken og abonnere på Freia. Kom deg ut og trim! Det er flott å være stor, men ikke å være slapp! En rank holdning, fast konsistens, kondisjon og styrke er ikke forbeholdt den slanke garde.

Trim bare for tynne?
Å ja, du trodde trim var bare for de tynne? Du skal begynne bare du får slanket deg? Var det ikke der denne artikkelen begynte? Man trener ikke bare for å bli/holde seg slank. Regelmessig trening gjør deg sterkere og mer utholdende, smører maskineriet og gjør deg gladere og spenstigere. Nå er det slik at mange lubne jenter (og sikkert menn også) ikke tør å begynne å trene på treningssenter fordi de tror det bare er tynne personer i ettersittende sykkelbukser som strener rundt og gjør seg deilige for hverandre på slike steder. De er helt sikre på at ALLE kommer til å glane på dem og le seg ihjel over at de kunne tørre å komme på trening, Hånden på hjertet, har du ikke hatt det marerittet?

Hyggelige mennesker
Glem det! Folk glaner mindre på deg på et treningssenter enn hvis de går rett bak deg på Karl Johan, Sjansen er at du møter en haug med hyggelige mennesker som inspirere deg til å trene og komme i form, og som ikke bryr seg det minste hvor mye du veier.Ikke er det nødvendig å ha på seg noe ettersittende heller. Det er bare på video alle som trener går i ettersittende hylstre. Selvfølgelig er det folk som liker å gå med ettersittende tøy, men det betyr ikke at ALLE gjør det, heller ikke at de som velger sin gamle joggebukse og t-skjorte blir sett på som turistattraksjon.

Har du kommet deg ut av sofaen ennå? Har du ringt treningsstudioet ennå? Hva venter du på?
Og du- på fredag går du ut og kjøper den råeste kjolen du kan tenke deg og drar ut på byen og lever livet!

Leder skrevet av Kari Jaquesson i 1991

8 hendelser på “Fat And Fit anno 1991”

 1. Hei 🙂
  Æ har vært din store fan i alle mine und år å er det enda som voksen.. æ har alle dine trim video minus gravide og med barn.. savner deg på god morgen norge. Var så koselig å se deg der….
  God sommer 😀😍

  Æ har nettopp kjøpt webhotell å hjemmeside æ skal skrive på. Men må bygges opp først.stor sjanse for æ blir å skrive litt om deg å dine fine trim dvd og video æ liker… liker å følge deg.. stå på 🙂
  http://nylivsstil.net

  1. kari

   Hei Amalie, tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding! Gøy at du trimmer med meg, å trimme hjemme er gøy, det gjør jeg en del av også. Veldig fresht design på hjemmesiden, lykke til! Send et signal når du er i gang!God sommer 😀🙂🙂

 2. Susanne

  Inspirerende lesing! Så absolutt. Har slitt med overvekt og fedme halve livet mitt og brukte like lang tid på å skylde på alle andre enn meg selv for det. Når jeg innsåg at dette ikke gikk lenger, så la jeg om kostholdet og meldte meg inn på treningsstudio. Jeg var motivert og klar, men når man står på et treningsstudio og blir offentlig ledd ut, da vil man til slutt ikke gå der lenger. Så da fikk jeg trene ute! Det var jo perfekte turmuligheter og jeg gikk, trakket og klatret overalt. Vekta stod stille. Ingen endring. Jeg tenkte til slutt at om jeg kanskje spiste ennå mindre, så ville det gi utslag. Tiden gikk og det endret seg ikke. Jeg fikk en ekstra jobb på denne tiden, så løp ofte rundt på beina mellom 8 og 16 timer daglig. Men vekta? Den stod STILLE. Til slutt kom jeg inn i en elendig spiral og sluttet å spise. Jeg levde på placebo effekten av energidrikker, men mat var så og si ikke eksisterende. På den måten gikk jeg ned 13kg på et år. Jeg burde være stolt, men kroppen min var sliten. I løpet av årene som har gått, så har jeg prøvd alle mulige kurer, dietter, tabletter og den klassiske “gå mer, spis sunnere”. Jeg er 98kg og har ligger stabilt der i 10år. Jeg er feit, men jeg er IKKE lat. Jeg kan ikke skylde på miljø og fortid, men jeg kan heller ikke skylde på meg selv lenger. Så da får jeg slappe mer av i forhold til vekta mi, gå turer og spise sunt. Hva mer kan gjøres? Jeg er den jeg er, og skammer meg ikke over det. Vekta er som den er, men likevel har det skjedd en positiv utvikling. Jeg har lært å gi en stor faen i hva folk mener om meg. Og Kari? Det er IKKE lett å gå ned i vekt, det vet du og. Men hva om det faktisk finnes de som ikke greier å gå ned i vekt uten at det går på helsa løs???

  1. kari

   Hei Susanne! Du skriver “Men hva om det faktisk finnes de som ikke greier å gå ned i vekt uten at det går på helsa løs?” Ja, nettopp – det er jo det jeg skriver om her allerede i 1991!. Mange føler at det å slanke seg nærmest er en moralsk forpliktelse.
   Jeg har rådet mange til å slutte med dét. Ikke for å gå “bananas” i godteskålen, men for å slutte å plage seg selv.
   Om blodtrykket er for høyt, diabetesen banker på døren er det bra å gå ned litt, men det er ofte nok med noen få kilo. Og selvfølgelig aktivitet.
   Les innlegget en gang til og hent inspirasjon til å LEVE og ha det gøy! Det er lite avhengig av vekten!

 3. Før (for ganske så lenge siden) likte jeg deg for hvordan du så ut og at du var sporty på TV. Nå liker jeg deg for den jeg forstår du er og hva du gjør, samt får på dagsorden 👌

  1. kari

   😊 Tusen takk!

 4. Steffan Kvilhaug Kinn

  Hei. Leste en sak på VG og har lyst å si til deg at fedme ikke er en sykdom, men et symptom på at noe er galt. Ofte er det feilernæring og ofte er denne feilernæringen ikke basert på mengde men på kvaliteten på maten (dvs. prosessert mat vs. naturlig, kunstig sukker vs. naturlig sukker).

  Men feilernæring er kun en av grunnene til fedme. En annen grunn kan være genetikken. Hvis du har en negativ genvariant av FTO genet så vil kroppen din tro at du er i overlevelsesmodus og lagre fett i mye større grad uansett hvor mye man spiser.

  Metabolismen er såpass kompleks og udokumentert at folk som har fedme ikke fortjener å bli stemplet som feite, fordi med det ordet inneholder mye fordommer og assosieres med visse personlighetstrekk. Du kan si at å kalle folk med fedme for feite er å generalisere, som er feil i så mange andre tilfeller.

  Jeg er positiv til trening for å øke livskvalitet og helse. Og da bør folk holde et høyt aktivitetsnivå minst 4 dager i uken. Men aller helst er det viktig å velge kvalitetsmat.

  1. kari

   Hei Steffan! Fedme kan være et symptom på “at noe er galt”, det er jeg enig i. Men det er svært sjelden det er snakk om fysiologiske “feil”. Som regel er det snakk om overspising på grunn av alt fra en veldig sosial livsstil med meget selskapelighet, til mer traurige saker som ensomhet, sinne, eller enda verre krenkelser som f eks seksuelle overgrep. Genetikk styrer lynnet og lynnet har meget å si for f eks hvordan en løser slike situasjoner/emosjoner. Men også i hvilken grad en beveger seg i dagliglivet. Dette forsterkes eller svekkes ettersom hva slags oppdragelse en får. Men lynne er arvelig, så sjansen for at en eller begge foreldre har samme “mekanisme” er stor. Hva man spiser er mindre viktig enn mengden energi en får i seg. Det går fint an å holde seg slank ved å bare spise gotteri, men det er jo ikke sunt.
   Mitt poeng er dog at det er ikke noen vits i å slanke seg år etter år. Mange sliter seg ut og går glipp av et gøyalt liv fordi de hele tiden bader i selvforakt bare fordi de er store.
   Vi vet mer enn nok om både fedme og overvekt. Alle går ne di vekt om de gjør de tradisjonelle metodene, men få klarer å opprettholde vanene.

Stengt for kommentarer.

Handlekurv
Skroll til toppen