Ruskevær er suppevær sies det. Jeg mener alt slags vær er suppevær! Gratinert løksuppe smaker vidunderlig, er enkelt å lage og gir den gode varmen i kroppen. Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du fryse ned til siden. Sett på litt Edith Piaf-musikk, så er det som du er i Paris! Suppen passer til alle anledninger, både som selvstendig rett, eller som forrett.
Du trenger (til ca fire)
- 4-5 store løk
- 50 g smør
- 1 ss olivenolje
- 1 liter vann
- (eventuelt om du har: 2,5 dl tørr hvitvin)
- 2 – 3 terninger grønnsaksbuljong
- 1 ss hvetemel
- Tørr baguette i skiver (eller fersk som du rister)
- 100 g revet ost
- Salt
- Pepper
- Skrell løken og skjær i tynne skiver (hele rundinger)
- Alltid lurt å legge et stykke fuktig kjøkkenpapir under fjølen så den ikke sklir.
Sett på en kasserolle og varme opp buljongen i vannet
Smelt smøret i en annen gryte og stek løkene i 3-5 minutter på middels varme. Den skal ikke bli brun, bare gyllen. Det gjør ikke noe om noe av løken blir littegranne brun, jeg synes det gir god smak til suppen.
Strø over hvetemel, rør rundt, slik at det fordeler seg jevnt i blandingen i et minutt. Må ikke bli brunt, så svak varme. Om du vil ha hvitvin i, hell den over mens du fortsetter å røre.
Salte, kvern over svart pepper og den oppkokte buljongen. Jeg liker litt godt med pepper for å balanser sødmen i løken, men pepperen skal ikke dominere.
Fordel suppen i 4 individuelle ildfaste suppeboller.
Legg over tørre baguetteskiver, strø over revet ost med litt smak, f eks Jarlsberg. I Frankrike bruker de som oftest Gruyère, noen bruker Comté.
Grilles i ovnen til osten bobler.
Gjør klar underasjett med fuktig kjøkkenpapir på slik at skålene ikke sklir. Forsiktig når du tar ut av ovnen – dette er varmt og skal serveres slik – rykende varm!
Om du ikke har ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og begynt å boble, og legge på toppen av hver suppetallerken.
Dette er bare så godt, luner og metter. Om du skal ha et komplett måltid, anbefales en salat etterpå, gjerne med noen nøtter og litt tørket frukt i og/eller en frisk dessert, f eks romtemperert fruktsalat med litt nøtter eller vaniljesaus på toppen.
Løk er super-duper sunt (noe av det sunneste du kan spise, faktisk).
Alle typer løk inneholder en viktig type antioksidanter som kan bidra til å redusere risikoen for sykdom og betennelser i kroppen, er med på å styrke kroppens forsvar mot skadevirkningene fra stress, sollys, forurensning og infeksjoner. Løk har lavt kaloriinnhold og gir deg masse kostfiber som bidrar å regulere tarmen og metter godt.
Del gjerne oppskriften med andre – så kan de også kose seg med rykende varm, sunn, god og billig mat!
PS: Norsk løk i butikkene nå!
Denne oppskriften fikk medlemmene rett i innboksen.
Vil du ha tips om trim, livsstil og annet som gjør livet lyst og morsomt?
Meld deg på nyhetsbrev:
Herlig <3 Jeg har laget løksuppe i mange år, elsker løksuppe. Jeg lager uten brød da 🙂
Gleder meg til trim i ettermiddag 🙂 Takk 🙂
Mmmm, ja suppe er godt i alle versjoner! Sees på trimmen, Doris!
🙂 Trimhilsen fra Kari