fbpx

8 spørsmål om trening – og svar!

Menneskekroppen har ikke forandret seg mye de siste tusen årene. Vi har blitt høyere, men har fremdeles det samme antall muskler og organer. Det er mye av det de drev med allerede i det gamle Hellas som er like relevant i dag. Det er ganske enkelt, i grunnen. Og like sunt som før. Likevel, det er mange spørsmål vi kan gå og grunne på. Her får du svar på 8 av dem. 

Hvor viktig er det å trene, egentlig?
Regelmessig trening gir masse gode effekter, men hva er egentlig trening? Det er ikke bare organiserte aktiviteter som kvalifiserer, alt av bevegelse er trening, også det du gjør i dagliglivet. Å gå eller sykle til jobben, butikken og når man skal på besøk kan bety flere millioner skritt ekstra i året – noe som både synes på midjemålet, merkes på overskuddet og gir fastere, spentigere former. Mer bevegelse gir ekstrabonus i form av bedre psykisk helse også!

Hvor lite går det an å trene og fortsatt oppnå effekt?
All trening har en effekt. Om du øker aktivitetsnivået med så lite som 10 minutter per dag kan det gi målbar effekt. Helsegevinstene kommer relativt raskt – lenge før de synlige resultatene melder seg! Velværet får du hver gang du har vært i bevegelse! Har du et opplegg  med flere 10 minutters program, og varierer mellom disse kan det gi veldig gode resultater. Når du vet hva du skal gjøre  blir de 10 minuttene supereffektive!

Det er greit at trening gir bedre humør og større overskudd, men hva om jeg hater treningssentre, svømmehaller og skiløyper?
Det er jo så mye å velge mellom! Det er stor forskjell på treningssentre også, noen er store som fabrikkhaller, men det er et voksende marked av små nisjesentre. Linedance, salsa, små sentre kun med personlig trening eller små grupper, yoga, magedans, ja, det er ingen grense for hva som tilbys. Og du vet jo ikke om du liker det før du ha prøvd. Men det er helt Ok å danse eller trene med instruktør hjemme. 

Er det en bestemt måte jeg bør legge opp løpet ut fra hvor gammel jeg er?
De gode effektene av fysisk aktivitet får du uansett alder. Mange av de symptomene som kan oppleves i høyere alder skyldes mer “akkumulert livsstil” enn alderen i seg selv. Styrketrening blir viktigere jo eldre du blir. Å bevare muskelmassen gir bedre balanse, virker inn på skjelletthelsen og forbrenningen – alt i positiv forstand. Å trene styrke med tunge vekter er veldig tidseffektivt og virker gunstig inn på alle kroppens organer. Dette skal ikke gå på bekostning av turgåing og annen kondisjonsøkende trening, men det er ikke nok å gå tur om du vil holde ”skroget” sterkt og stødig!

Dette med styrketrening og aldring, hvordan henger det egentlig sammen?
Muskelmassen svinner hen om du ikke belaster den nok. Muskelmasse er såkalt metabolsk vev, altså, det har høy forbrenning. Jo mer muskelmasse du har, jo høyere er forbrenningen, til og med når du sitter i ro eller sover. Da legger man ikke så lett på seg. Sterke muskler gir bedre balanse. Når en syttiåring har problemer med å reise seg fra sofaen eller en førtifemåring merker at rumpa har sunket en del lengre ned på lårene, skyldes dette nesten alltid at musklene i setet og bak på lårene har blitt for slappe! Svaret for begge er: løft jern!

Kan godt voksne mennesker drive med intens intervalltrening?
Intervalltrening kan for eksempel utføres ved å gå raskt eller løpe opp en bakke, gå rolig ned igjen og gjenta et gitt antall ganger. Det er veldig effektivt, men vi trenger ikke sette det ene opp mot det andre. Det aller beste er å variere, slik at du både får de deilige friluftsturene i hyggetempo og litt mer krevende innsats med rask gange eller løping opp bakkene og styrketrening som krever at du gir alt. Det er lurt å komme seg ut av komfortsonen et par ganger i uken!

Dette med kosthold og trening virker fryktelig innviklet. Hva fungerer best?
Det er de enkle kjørereglene som fungerer for 99% av oss. Overskudd på topp til både jobb, trim og festligheter får du ved å spise 5 måltider per dag, rikelig med grønnsaker til minst 3 av dem og 1-2 frukt per dag, gjerne bær. Velg oftest de groveste kornproduktene, men lyst brød og vanlig pasta er helt greit innimellom. Spis begrenset med kjøtt og prioriter fisk og fugl eller vegetarproteiner som  belgfrukter til middag og pålegg. Lag ordentlige frukt- eller bærdesserter hver dag så slipper du sjokoladesuget.

Stemmer det at jeg like gjerne kan droppe å trene hvis jeg liker å ta meg ett glass vin på kvelden?
Nei så ille er det da ikke, men du skal i alle fall ikke trene med promille! Et eneste glass vin på kvelden vil ikke gi noen promille dagen etter, men det er jo ikke uvanlig at man sier et glass vin selv om man egentlig får i seg tre. Mange ville fått opp overskuddet og livslysten vesentlig ved å redusere alkoholinntaket. Og det er ganske vanlig å “glemme” kaloriene i alkohol.

Lykke til med trimmen!

Det er gøy å trene hjemme! Dette er fra “Fatburner 3 – Core”.

Lyst på en SUPERKICKOFF? Bli med på TRIMREISE I JANUAR – Beste starten på et nytt år!

Handlekurv
Skroll til toppen